Sandacz to szlachetna ryba, nale¿±ca do gatunku s³odkowodnych ryb z rodziny okoniowatych. Miêso sandacza jest delikatne, soczyste i niemal pozbawione o¶ci.
Sandacz zamieszkuje du¿e, czyste zbiorniki wodne, jest to m.in. Morze Ba³tyckie, Kaspijskie i Czarne. Spotykany jest na g³êboko¶ciach od 2 – 30 m.
Sandacz w Polsce wystêpuje na terenie ca³ego kraju.
Posiada wyd³u¿one cia³o, szczupakowate, z szarobr±zowym lub szarozielonym grzbietem, boki srebrzystozielone pokryte ciemnymi, poprzecznymi smugami. Na p³etwie grzbietowej i ogonowej posiada ciemne, regularnie rozmieszczone plamki. Pysk d³ugi, spiczasty z szerokim otworem gêbowym. Sandacz dorasta do 1,3 m, osi±gaj±c do 23 kg. Przeciêtna masa od³awianych ryb wynosi 3 - 5 kg.